In het kort

Lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd

Baby, kleuter, lagere school, middelbaar onderwijs … Zoveel mooie momenten en evenveel uitdagingen. De tijd vliegt! Daarom kan het deugd doen om eens stil te staan en te kijken hoe je kind zichzelf en zijn talenten ontdekt en zijn plaats in de wereld zoekt.

Groeien … een feest!

Overal ter wereld en in alle culturen vieren mensen feest bij de overgang van de ene levensfase naar de andere.  Kinderen onderweg naar volwassenheid doorlopen zulke scharniermomenten bij de overgang van kleuterschool naar lagere school, en bij de overgang van lagere school naar middelbaar onderwijs. Vrijzinnig humanisten vieren die met het lentefeest en het feest vrijzinnige jeugd.

Op ontdekking …

In de lagere school leert een kind allerlei vaardigheden die helpen om de wereld te ontdekken en te begrijpen: leren lezen, schrijven, rekenen …  In de lessen niet-confessionele zedenleer (NCZ) leert het kind ook naar zichzelf te kijken: Wie ben ik? Wie wil ik zijn? In welke wereld wil ik leven? De leerkracht zedenleer reikt op een speelse manier een aantal waarden aan: kritisch denken, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, vrijheid, verbondenheid en respect.

Het lentefeest

Het lentefeest viert de overgang van de kleuterschool naar de lagere school. De voorbereiding op dit feest gebeurt gedeeltelijk tijdens de lessen NCZ op school. De leerkracht, of een groepje leerkrachten, werkt met de leerlingen rond vrijzinnig humanistische thema’s. De individuele talenten van de leerlingen worden ingezet om samen tot een feestelijke voorstelling te komen voor ouders en familieleden.

Het feest vrijzinnige jeugd

Aan het einde van het zesde leerjaar hebben de leerkracht zedenleer en zijn of haar leerlingen samen een heel traject afgelegd: van kind naar aanstormende volwassene en wereldburger met een eigen identiteit. het feest vrijzinnige jeugd is hier de kroon op het werk: de leerlingen zijn klaar voor de overgang naar het middelbaar onderwijs, waar ze stilaan belangrijke keuzes voor hun toekomst moeten maken. Een leuk en feestelijk evenement markeert dit scharniermoment.

De feestcomités

De leerkrachten NCZ zijn de sleutelfiguren in de voorbereiding en vormgeving van zowel het lentefeest als het feest vrijzinnige jeugd. Ze zijn meestal gegroepeerd in feestcomités die als afdeling van het Humanistisch Verbond erkend zijn. Je vindt hun contactgegevens via de website. Als je vragen hebt over een feest in jouw regio kan je hen rechtstreeks aanspreken. De feestcomités kunnen voor ondersteuning ook aankloppen bij deMens.nu.

De huizenvandeMens

In Vlaanderen en Brussel kan je terecht in een huisvandeMens voor vrijzinnig humanistische plechtigheden bij belangrijke momenten in je leven. Kan je kind niet deelnemen aan het lentefeest of feest vrijzinnige jeugd, of wil je er zelf een intiemer gebeuren van maken met een persoonlijk groeifeest? Je kan je licht opsteken in een huisvandeMens: de vrijzinnig humanistische consulenten helpen je graag op weg. Neem contact op met het huisvandeMens in jouw buurt en maak een afspraak.

Lentefeest.be

Deze website vormt het online platform voor de vrijzinnig humanistische lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd. De feestelingen, hun familie en de pers vinden hier alle informatie over de feesten. Organisatoren hebben in het inloggedeelte toegang tot praktische tools.

 

  • Aan het einde van het basisonderwijs heeft een kind een heel traject afgelegd: van kind naar aanstormende volwassene en wereldburger met een eigen identiteit. Het feest vrijzinnige jeugd is hier de kroon op het werk: klaar voor de overgang naar het middelbaar onderwijs, waar stilaan belangrijke keuzes voor de toekomst gemaakt worden. Met het boekje

  • In februari 2019 brengt Fakkeltjes vzw een vervolg uit op Mientje de mier op wereldreis. Het nieuwe boek heeft als titel Op vakantie met Mientje de mier. In dit avontuur gaat Mientje samen met Sientje en de Koningin opnieuw op wereldreis. Ze ontmoet er mieren die op haar lijken, maar soms toch ook een beetje anders zijn.

  • In de Basisschool van het Atheneum van Keerbergen vierden de kinderen hun lentefeest en feest vrijzinnige jeugd met een talentrijke show. Bekijk hier de reportage:

  • Het organiseren van een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd is een hele opgave. Maar zodra je de feestelingen ziet glunderen en stralen op hun grote dag, besef je dat het allemaal de moeite waard is geweest. Voor beginnende leerkrachten niet-confessionele zedenleer is het niet altijd makkelijk om het bos tussen de bomen te zien. Hoe

  • Wil je als ouders of organisator inspiratie opdoen voor het organiseren van je vrijzinnig humanistisch feest? Een provinciaal educatief medewerker van het Humanistisch Verbond en/of een vrijzinnig humanistisch consulent van deMens.nu denkt graag met je mee en helpt je op weg naar een organisatorisch en inhoudelijk geslaagd feest. Neem contact op en maak een afspraak:

  • Groot worden, dat gaat vanzelf, zegt men. Toch moet een kind zich behoorlijk inspannen en is het een heel proces om een eigen identiteit te ontwikkelen en een waardevolle wereldburger te worden. Met dit boek worden kinderen op een speelse wijze bewust gemaakt en gestimuleerd om, vanuit een vrijzinnig humanistisch perspectief, na te denken over

  • Lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd danken hun succes aan geëngageerde vrijwilligers. Als ouder, tante, opa … kan je ook je steentje bijdragen aan een geslaagde dag voor de feesteling. Elk talent is welgekomen. Misschien heb je ervaring met het installeren en bedienen van licht- en geluidsinstallaties? Of ben je eerder een keukenprins of -prinses? Is

  • 1. Altijd leuk om een feestje te bouwen. En het lentefeest is een SUPERfeestje! 2. Geen feestje zonder zingen, dansen en lekkere hapjes! 3. Zedenleer is de max. Het lentefeest vier je samen met al je zedenleer-vriendjes. 4. Op het lentefeest sta jij in de kijker, en je familie is fier om jou te bewonderen.

  • De Zevende Dag, een debatprogramma op de zender één ging op bezoek bij een lentefeest en feest vrijzinnige jeugd in Oudenaarde. Meer en meer kinderen en hun ouders kiezen voor een vrijzinnig overgangsfeest. In 2018 zullen liefst 10.192 Vlaamse kinderen en jongvolwassenen hun lentefeest of hun feest van de vrijzinnige jeugd vieren. Dat is dubbel

  • Controleer deze lijst. Schrap dingen die je niet van plan bent te doen. Bekijk de foto’s van je feest vrijzinnige jeugd. Koop of knutsel een spaarpot en schrijf er op waar je voor spaart en stop er regelmatig wat in zodat je je doel bereikt. Maak een foto van 50 mensen die je leuk vindt,

Deel jouw ervaring!

Lees onze privacyvoorwaarden.

Getuigenissen

Ik kijk al erg uit naar het middelbaar, ik vind het erg leuk andere mensen te leren kennen.
Stan12 jaar