Het organiseren van een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd: hoe begin ik daaraan?!

Het organiseren van een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd is een hele opgave. Maar zodra je de feestelingen ziet glunderen en stralen op hun grote dag, besef je dat het allemaal de moeite waard is geweest.

Voor beginnende leerkrachten niet-confessionele zedenleer is het niet altijd makkelijk om het bos tussen de bomen te zien. Hoe zorg ik dat het financiële plaatje klopt? Hoe verzorg ik de juiste inhoud? Op welke hulp kan ik rekenen? Hoe begin ik eraan?!

Deze pagina probeert je op weg te helpen met het organiseren van je feest. Als je je registreert op dit platform krijg je toegang tot alle informatiepagina’s.

Feestcomités

De leerkrachten NCZ zijn de sleutelfiguren in de voorbereiding en vormgeving van zowel het lentefeest als het feest vrijzinnige jeugd. Ze zijn meestal gegroepeerd in feestcomités die als afdeling van het Humanistisch Verbond erkend zijn.

Weet je niet goed bij welk feestcomité je terecht kan of wil je zelf een feestcomité oprichten? Meer informatie vind je op deze pagina.

Provinciaal medewerkers Humanistisch Verbond en de huizenvandeMens

De provinciale educatieve medewerkers van het Humanistisch Verbond zijn de eerste aanspreekpunten voor de feestcomités. Zij hebben hun standplaats in de provincie en afdelingen en vrijwilligers kunnen altijd bij hen terecht voor informatie, ondersteuning en begeleiding.

Je vindt hier een overzicht van alle provinciale medewerkers van het Humanistisch Verbond.

Je kan ook steeds terecht bij een vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens voor een inspiratiegesprek. Vrijzinnig humanistische consulenten hebben veel ervaring met het verzorgen van diverse vrijzinnig humanistische plechtigheden. In dit gesprek kunnen ze je zowel praktische als inhoudelijke tips meegeven.

Je vindt hier een overzicht van de huizenvandeMens.

Hujo’s feestdoos

Hujo organiseert zelf geen feesten, maar biedt wel ondersteuning bij de voorbereiding van een lentefeest of feestweekend.

Daartoe ontwikkelden ze de Feestdoos. Dit is een online tool om samen een gevarieerd voorbereidingsweekend of -dag in te vullen. De kracht van de Feestdoos zit in het totaalpakket: van inhoudelijk uitgewerkte activiteiten,  praktische en logistieke ondersteuning tot extra begeleiding.

Meer info over de Feestdoos vind je hier.

Niet zomaar een feest

Lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd zijn vrijzinnig humanistische overgangsrituelen in het leven van een kind.

Het lentefeest en feest vrijzinnige feest is niet zomaar een (school)feest, geen onberispelijk ingestudeerde show ten behoeve van de uitgenodigde familieleden en vrienden. Het is een feest voor en door de kinderen.

Het is dan ook steeds aangewezen om te luisteren hoe de kinderen hun feest willen invullen en hen actief te laten participeren. Er zijn veel verschillende formules mogelijk hoe je het feest juist invult. Van een talentenshow op een podium tot een namiddag vol workshops.

De lessen NCZ vormen de plaats bij uitstek om het feest inhoudelijk voor te bereiden. Aanvullend kan je ook nog andere buitenschoolse voorbereidingsactiviteiten organiseren.

Belangrijk is om het vrijzinnig humanistisch karakter van het feest in de verf te zetten. Inspiratie kan je halen uit het themaveld 2 ‘Vrijzinnig humanisme’ uit het leerplan NCZ. Veel feesten lassen een plechtig moment in, bijvoorbeeld met het symbolisch overdragen van de fakkel.

Praktisch

Het organiseren van een evenement brengt altijd wat doe- en denkwerk met zich mee. Om niets over het hoofd te zien kan je een draaiboek maken.

In de eerste plaats is het belangrijk om het financiële plaatje in orde te brengen. Feestcomités moeten een jaar op voorhand hun begroting indienen bij de Instelling voor Morele Dienstverlening (IMD). In die begroting geef je naast de te verwachten kosten ook de opbrengsten mee. Na afloop van het feest dien je je dossier met alle facturen op naam van het feestcomité in bij de IMD, die de financiële tekorten – indien op voorhand goedgekeurd – bijpast. Er zijn uiteraard ook andere manieren om aan financiële middelen te komen, zoals bijvoorbeeld de verkoop van drankbonnen.

Meer info en tips over het financiële luik vind je op deze pagina.

Voor cadeautjes kan je bij diverse vrijzinnig humanistische organisaties terecht waaronder het Humanistisch Verbond, Hujo, Fakkeltjes en deMens.nu.

Via dit formulier vraag je gratis deMens.nu-VUB rugzakken aan als cadeautje voor de feestelingen. Belangrijk ook is om op alle publicaties omtrent de feesten te vermelden dat ze plaatsvinden ‘Onder auspiciën van deMens.nu/UVV v.z.w. en de Vrije Universiteit Brussel’.

Bij een ongeval van een feesteling neem je contact op met het Federaal Secretariaat van deMens.nu via [email protected].

Voor andere verzekeringen moet je bij het Humanistisch Verbond aankloppen.

Vrijwilligers

Een feest organiseer je niet alleen. Je feestcomité kan bestaan uit een team enthousiaste leerkrachten die de handen in elkaar slaan, vrijwilligers, collega-leerkrachten, (groot)ouders of sympathisanten.

Hoe meer handen, hoe meer vreugd. Door in het begin van het schooljaar een infomoment voor de ouders te organiseren kan je ze warm maken om mee de handen uit de mouwen te steken. Sommige comités vinden het moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden, terwijl anderen soms geen weg kunnen met alle goed bedoelde hulp die wordt aangeboden.

Dé supervrijwilliger is uiteraard de leerkracht niet-confessionele zedenleer. Waarvoor hulde!

Best Practices

Ben je klaar om aan de slag te gaan met je feestelingen?

Meer inspiratie kan je halen uit deze best practices. Deel onderaan deze pagina zeker ook jouw creatieve ideeën met je collega-organisatoren.

Succes!