Wie is wie

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra Samen met het Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) en van de European Humanist Federation (EHF).

Bij deMens.nu staat de mens centraal. Mensen hebben mensen nodig. En mensen willen verbonden zijn met elkaar. Daarom vind je overal in Vlaanderen en Brussel een huisvandeMens in je buurt, waar professionele consulenten je graag helpen. De huizenvandeMens zijn open elke weekdag van 9u tot 16u30 en op afspraak.

www.demens.nu

De IMD’s (Instellingen Morele Dienstverlening) zijn, volgens de Wet van 21 juni 2002, “belast met het beheer van de materiële en financiële belangen van de erkende niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen”. Meer info en contactgegevens vind je op deze pagina.

Het Humanistisch Verbond is een sociaal-culturele organisatie voor vrijdenkers. Zijverdedigen het recht op vrije meningsuiting en zetten zich in voor respect voor de wilsvrijheid van het individu, zoals het recht op abortus en euthanasie.

www.humanistischverbond.be

De RIKZ.Z, de Raad voor Inspectie & Kwaliteitszorg niet-confessionele Zedenleer, is verantwoordelijk voor het beheer van de cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ), één van de levensbeschouwelijke keuzevakken in de officiële scholen van het lager en secundair onderwijs. De RIKZ.Z behartigt en vrijwaart het belang van de cursus en dat van de betrokken leerlingen en studenten.

www.rikz.be

Meer info over het vak niet-confessionele zedenleer vind je op www.nczedenleer.be

Samenspel NCZ is een autonome vereniging die zich tot doel stelt de cursus niet-confessionele zedenleer te ondersteunen door o.a. het uitgeven van een vakdidactisch tijdschrift voor leerkrachten niet-confessionele zedenleer lager onderwijs.

www.samenspelncz.be

Fakkeltjes ondersteunt de cursus NCZ met digitale en geprinte uitgaven, zoals het lentefeest-cadeauboekje Op vakantie met Mientje de mier.

www.fakkeltjes.be

Hujo is een vrijzinnig humanistische jeugdvereniging voor jongeren met een kritische-en open geest. Ze dagen jongeren en kinderen uit om vrijuit te spelen en nieuwsgierig naar de wereld te kijken, met respect voor mens en natuur.

www.hujo.be

Onderweg – Nieuwe uitgave ter voorbereiding van feest vrijzinnig jeugd

Aan het einde van het basisonderwijs heeft een kind een heel traject afgelegd: van kind naar aanstormende volwassene en wereldburger met een eigen identiteit. Het feest vrijzinnige jeugd is hier de kroon op het werk: klaar voor de overgang naar …
lees meer

Pre-order Op vakantie met Mientje de mier (cadeautip lentefeesten!)

In februari 2019 brengt Fakkeltjes vzw een vervolg uit op Mientje de mier op wereldreis. Het nieuwe boek heeft als titel Op vakantie met Mientje de mier. In dit avontuur gaat Mientje samen met Sientje en de Koningin opnieuw op wereldreis. Ze …
lees meer

Het organiseren van een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd: hoe begin ik daaraan?!

Het organiseren van een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd is een hele opgave. Maar zodra je de feestelingen ziet glunderen en stralen op hun grote dag, besef je dat het allemaal de moeite waard is geweest. Voor beginnende leerkrachten niet-confessionele …
lees meer

Als ik groot ben! – werkboekje voor de lentefeesten

Groot worden, dat gaat vanzelf, zegt men. Toch moet een kind zich behoorlijk inspannen en is het een heel proces om een eigen identiteit te ontwikkelen en een waardevolle wereldburger te worden. Met dit boek worden kinderen op een speelse …
lees meer